”On valittava sanat, on valittava elämä”
Minna Mikkonen: Muistista ja kertomisen tiloista romaanikäsikirjoituksessa ja kirjoittamisprosessissa (2017)
Taiteellisen tutkimuksen piiriin kuuluvassa pro gradussaan kirjailija Minna Mikkonen tutkii romaanihenkilöiden fiktiivisen muistin syntymistä.
Henkilöhahmot käsikirjoituksessa ovat hänelle eräänlaisia tekstin syntypaikkoja, joiden ympärille kehkeytyy elämää, muistoja ja odotuksia. Hän välttää tarkoituksella puhumasta henkilöhahmon tai romaanin sisällön suunnittelusta, sen sijaan hän puhuu kirjoittamisen tilaan muodostuvasta romaanista ja henkilöhahmojen kuuntelusta. Samalla kirjailija tarjoaa omia muistojaan, ruumiillista muistia ja assosiaatioita kahden henkilöhahmon tarpeisiin.
Tutkimuksessa sovellettu tapa tarkastella henkilöhahmojen syntymistä teoksesta käsin muodostuvassa ”kirjoittamisen tilassa” perustuu Maurice Blanchot’n kirjoittamisen filosofiaan.
Mikkonen tarkastelee fragmentaarisia merkintöjään ja niitten kehkeytymistä teoksen henkilöhahmojen tarinoiksi ja muistoiksi. Hän asettaa naishahmonsa itselleen tuttuihin elämän vaiheisiin: äitiyteen, rakkauteen, lapsuusmuistoihin ja odotusaikaan. Tutkimuksessaan Mikkonen tarkastelee romaanikäsikirjoitusta sekä kirjoitusprosessia yrityksenä kuunnella sitä, millaiset henkilöhahmot teoksen rakenteeseen syntyvät.
Tämä tyyppistä kirjoittamisen tutkimusta ei ole aiemmin Suomessa tehty, se tarjoaa kiinnostavan näkökulman siihen millä tavalla romaanien henkilöhahmot syntyvät kirjoittamisen myötä.
1.Johdanto
1.1 Tutkimuksen tausta ja lähtökohdat
1.2 Kaunokirjallinen osuus, Lähtölauluja. Taiteellinen idea
1.3 Tutkimukseni teoriapohjasta
1.4 Lukujen sisällöstä
2. Kertomisen ja kirjoittamisen tiloja sekä välineitä
2.1 Kirjeet ja kirjoittaminen
2.2 Valokuvat
2.3 Sisäinen puhe. Olivian keho kertomisen tilana ja kohteena
2.4 Monologista dialogiin, sisäpuolelta ulkopuolelle
3. Elämä, joka kerrotaan ja unohdetaan
3.1 Olivian ja Kertun muisti ja omaelämäkerrallinen itse
3.2 Keho muistin tilana ja karttana
3.3 Kirjoittavan minän muisti ja assosiaatiot
4. Kirjoittamisen aalto
4.1 Kirjoittajaansa pakeneva kirjoitus. Hiljaisuus ja katkokset
4.2 Yhteyteen pyytävä kirjoitus. Kirjoittamisesta ja lukemisesta
5. Lopuksi