Nuorten digitarinat työpajoja suunnitteilla

”Näkymättömät eli nuorten digitarinat”  -hankkeessa, jossa kirjoittamista edistää Jyväskylän yliopiston kirjoittamisen linja. Näkymättömät -hankkeessa vahvistetaan nuorten taitoja tehdä itsensä näkyväksi kuvan ja kirjoituksen keinoin. Hanke liittyy taide ja hyvinvointi politiikkaan ja siinä kehitellään digitarina -työpajoja nuorille.

Ensimmäiset työpajat ovat jo hahmottumassa, keväälle 2016. Digitarinoiden helpoin muoto on selostettu kuvakertomus, jonka voi editoida ilmaisella wevideo -ohjelmalla  . Turun Taideakatemiassa keitetään tällaista luovaa työpajaa nuorille.

Sarjakuva-työpajoissa nuoret kehittelevät itselleen voimaannuttavia supersankari-hahmoja. Tämän lisäksi Jyväskylässä TAIKUn piirissä kehitellään myös omaelämäkerrallista RAPin pajaa sekä mm. improviosivaa kirjoittamis-peliä.

Jyväskylän kirjoittamisen linja tuo nuorten digitarinat -hankkeeseen pedagogiaan ja terapeuttiseen ohjaamiseen liittyvää taitoa. Sen vahvuus on myös luovien työskentelytapojen tutkimuspohjaisessa kehittämisessä. Yliopiston lehtori Risto Niemi-Pynttäri (rniemi@jyu.fi) vastaa hankkeesta TAIKUN osalta, yhdessä Karoliina Kähmin ja Katja Kontturin kanssa, he ovat tohtoreita.

(kuva: Olli Väänänen)